2013 m. balandžio 10 d., trečiadienis

AR IR TAVO VALIOS RESURSAI MINIMALŪS?


Tu laikaisi dietos. Jau keliasdešimtą kartą. Nuo šiandien Tu pradedi sportuoti. Ir tai trunka lygiai vieną dieną. Nuo rytdienos Tu kelsiesi anksčiau. Bet išaušus rytui, žadintuvo skambėjimą vis atidėlioji. Pasiimi TIK vieną gabalėlį šokolado. Bet po kurio laiko paslaptingai dingsta visa plytelė. Nusprendi mesti rūkyti. Bet iš įpročio nusiperki dar vieną cigarečių pakelį. Ir taip nuolat. Nesibaigiantys pažadai sau. Nuo rytojaus/nuo pirmadienio/nuo Naujųjų Metų kažko imsiesi arba atsisakysi. Ne visiems tai suprantama. Bet Tau ir man – tai kasdienybė. Žmonėms, su minimaliais valios resursais.

Galima rasti daugybę straipsnių, video paskaitų su rekomendacijomis, kaip ugdyti valią. Bet man dažnai susidaro įspūdis, jog tas rekomendacijas pateikia žmonės, kurie niekada nėra turėję problemų su valios stiprinimu. Net gi spėčiau, jog autoriai yra būtent vyrai, kuriems iš prigimties yra žymiai lengviau susikoncentruoti ties vienu tikslu. Bet ką daryti moterims, kurios net sudarinėdamos tikslų sąrašą sugeba mintimis, akimis ar visu kūnu nuklysti į kitus užsiėmimus? Galima valios ugdymą pradėti nuo mokymosi susikoncentruoti. Galbūt padėtų joga ar meditacija. Bet čia iškyla kita (ta pati) problema – reikia valios užsiimti ta joga ar meditacija. Mielosios, pasakysiu štai ką, kol valios resursai pas Jus minimalūs, neapgaudinėkite savęs. Jei yra galimybė, būtinai įsigykite jogos klubo abonimentą. Net jei nueisite kartą per savaitę, jau bus pažanga. Esmė tame, kad jei kažką pradėsite daryti, atsiras užsidegimas ir naujiems tikslams. O pasiekus vieną tikslą, valia sustiprėja naujam iššūkiui.



To Be Continued....



7 komentarai:

  1. minimalūs? Man atrodo aš valios visai neturiu :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. manau, būtų galima filosofuoti šiuo atveju :) jei visiškai visiškai neturėtum valios, tai neitum į darbą kasdieną, nerašytum blogo, nesigamintum valgyt, netvarkytum nuotraukų, kurių nenori tvarkyti ir pan. Juk visam tam reikia minimalių valios pastangų. Ar ne? Čia gal iš kurios pusės pažiūrėsi į valios apibrėžimą :)

      Panaikinti
  2. na gerai, turiu šiek tiek valios tam, ką būtina padaryti, bet visai neturiu gyvenimo kokybei gerinti :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taaaaip, butent apie toki valios trukuma ir kalbejau. Atodo gyveni ir viskas normaliai. Bet norint, kad butu geriau, jau reikia pastangu, nors noro atrodo nors vezimu vezk, kaip senoliai sakydavo :-)

      Panaikinti
    2. Taaaaip, butent apie toki valios trukuma ir kalbejau. Atodo gyveni ir viskas normaliai. Bet norint, kad butu geriau, jau reikia pastangu, nors noro atrodo nors vezimu vezk, kaip senoliai sakydavo :-)

      Panaikinti
  3. dėl valios..labai gera tema. visada sakiau, kad nereikia mesti rukyti. reikia tiesiog neberukyti ir tiek. svarbiausias dalykas cia suteikti pirmenybe vienam arba kitam tikslui. ar tu labiau nori tureti grazu tvirta kuna, jaustis stiprus viziskai, ar labiau nori burgerio su bulvytem? taip pat su rukymu. pati kadaise rukiau. zinau kas tai yra. zinoma salia prioritetu sudeliojimo turi salia vykti ir darbas su savim. Be streso, laisvu pasirinkimu, to, kas tau atnesa gera savijauta. viskas. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Atrodo, to noro darbui su savimi į valias, bet kai reikia pradėti, būtent tos valios ir pritrūksta. Bet, manau, geriau daug kartų bandyti, nei nieko nedaryti, galvojant, kad vis tiek ir vėl grįšiu prie to paties. Juk po kelių tokių bandymų visiškai atsisakiau mėsos. Vadinasi, bandymai nėra toks nereikšmingas dalykas. Ir lemputė nebuvo per kartą išrasta. Nežinai, ar iš pirmo, ar iš ę0-to karto pasiseks. Svarbiausia, matyt, apskritai tikėti sėkme.

      Panaikinti